Ga terug

Rechtenvrije afbeeldingen gebruiken voor je nieuwe visitekaartje

Rechtenvrije afbeeldingen

Wil je in het ontwerp van je visitekaartje een afbeelding gaan gebruiken? Het mooiste is natuurlijk om hier eigen gemaakte beelden voor te gebruiken, maar dit kan soms lastig zijn. Zomaar een foto van Google plukken, brengt wat risico’s met zich mee. Zorg er daarom voor dat je een rechtenvrije afbeelding gebruikt. In deze blog leggen wij je uit hoe dit werkt en waar je op moet letten.

Wat zijn rechtenvrije foto’s?

Een rechtenvrije foto is een beeld waarvan de eigenaar de rechten heeft vrijgegeven om deze te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een fotograaf; wanneer hij/zij een foto schiet is dit een eigendom van deze persoon of bedrijf. Wanneer je dit beeld ongevraagd gebruikt, kan dit problemen opleveren. De persoon kan zich dan beroepen op zijn of haar auteursrecht. Als je denkt; ‘daar komen ze toch nooit achter’, dan heb je het mis. Er zijn namelijk bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opsporen van deze beelden. Een daarvan is de Visual Rights Group. Dit bedrijf kan worden ingeschakeld om de gebruikte beelden op te sporen op internet.

Creative Commons

Creative Commos verwijst naar een specifieke non-profit organisatie die licentieovereenkomsten aanbied voor verschillende soorten auteurs. Dit zijn bijvoorbeeld fotografen die hun werk en creatieve inhoud toegankelijk en vrij willen maken voor het grotere publiek, met andere woorden in het publieke domein. Een auteur die daarvoor kiest om zijn werk in het publieke domein beschikbaar te stellen, versterkt de gebruikers van zijn werk met een aantal gebruiksrechten. Een van deze gebruiksrechten is om het werk te verspreiden door bijvoorbeeld gratis afbeeldingen downloaden, te bewerken en te kopiëren voor onder andere persoonlijke doeleinden, in tegenstelling tot rechtenvrije foto’s waarbij er wel om de rechten van de afbeelding betaald moet worden. De andere voordelen van creative commons licensing is dat veel auteurs en fotografen willen dat hun werk kosteloos aan derden ter beschikking gesteld kan worden. Maar alle werken zijn door het auteursrecht beschermd en de distributie ervan is geen eenvoudige taak. Door de overeenkomsten die Creative Commons heeft opgesteld, kunnen de auteurs, fotografen hun werk op een rechtsgeldige manier in licentie geven en op een welomschreven manier definiëren en zelf beslissen hoe hun creaties in het publieke domein mogen worden gebruikt. Een ander voordeel van deze licenties is dat de houder van het auteursrecht en andere bijkomende rechten de gebruiker meer mogelijkheden kan bieden voor gebruik van hun werk in het publieke domein. Wat het verder gebruik van de auteurs is toegestaan is uiteraard afhankelijk van de Creative Commons overeenkomsten die gebruikt worden.

Top 5 websites voor gratis stockfoto’s

Volledige rechtenvrije foto’s bestaan eigenlijk niet. Met rechtenvrije afbeeldingen of rechtenvrije foto’s bedoelen we eigenlijk beeldmateriaal waarbij de maker toestemming heeft gegeven om deze onder voorwaarden te mogen gebruiken. Er zijn gelukkig ook alternatieven waarvoor je niets hoeft te betalen. Er is namelijk genoeg gratis rechtenvrije afbeeldingen te vinden. Veel verschillende fotografen delen hun foto’s namelijk onder een licentiemodel dat wat Creative Commons heet. Dit betekent dat in tegenstelling tot rechtenvrije beelden, je hier de afbeeldingen dus rechten vrij kunt aanpassen, verspreiden en gebruiken voor commerciële doeleinden. De beste plaats om rechtenvrije afbeeldingen te vinden zijn op websites die ‘stockfoto websites’ worden genoemd. Hier vind je een zeer ruim aanbod aan rechtenvrije foto’s die je voor zowel persoonlijke als commerciële doeleinden kunt gebruiken. Hieronder hebben we de 5 beste websites voor je op een rij gezet.

Unsplash

Unsplash.com is een zeer populaire website als het om stockfoto’s gaat. Deze beschikt bijvoorbeeld over niet zoveel foto’s als bijvoorbeeld Pixelbay, Maar met een aanbod van ruim 550.000 stijlvolle en kwalitatief hoge stockfoto’s is het zeker een van de populairdere sites. Een groot voordeel dat deze website heeft is dat er regelmatig nieuwe afbeeldingen worden toegevoegd zodat de collectie aan gratis rechtenvrije afbeeldingen blijft groeien. Een ander groot pluspunt aan deze site is dat je gemakkelijk via de zoekbalk verschillende soorten collecties kunt zoeken. Dit zijn verzamelingen van foto’s onderverdeeld in thema’s zoals travel, home decor & ontwerp of onder andere workspaces.

Pixelbay

Pixelbay is een zeer populaire website als het om stockfoto’s gaat. In het totaal beschikt de site over ongeveer 1,5 miljoen afbeeldingen die vrij gebruikt kunnen worden. Buiten het feit dat je op de website pixelbay.com over een zeer ruim aanbod aan verschillende soorten, kwalitatief hoge stockfoto’s beschikt, kun je er ook een ruim aanbod aan illustraties, vectoren en video’s vinden.

Pexels

Pexels.com is ook een andere zeer populaire websites als het gaat om het vinden van gratis rechtenvrije afbeeldingen die gratis te downloaden zijn. Ook wel stockfoto’s genoemd. Waarbij deze persoonlijke maar ook commercieel gebruikt kunnen worden gebruikt. Deze website beschikt ook over een enorme databank aan verschillende soorten afbeeldingen verschillend in thema’s. De thema’s ze vooral veel voeding, technologie en bedrijf gerelateerde foto’s. Bij Pexels.com kun je ook zeer eenvoudig je gewenste categorie kiezen die de tekstbalk op de thuispagina. Deze site is over het algemeen bekend omdat deze zo gemakkelijk te gebruiken is.

Stocksnap

Stocknap is ook een zeer populaire site voor stockfoto’s Het unieke aan Stocksnap is dat ze wekelijks nieuwe afbeeldingen aan hun website toevoegen. Verder beschikken ze ook over een zoekbalk waardoor je gemakkelijk afbeeldingen van verschillende soorten thema’s kunt vinden.

Freeimages.com

Freeimages.com is ook een zeer populaire site op het gebied van gratis afbeeldingen. In het totaal beschikt de site over ongeveer 300.000 stockfoto’s. Wat deze site iets minder populair maakt vergeleken met de bovengenoemde, is dat de kwaliteit van de foto’s van een wat matigere kwaliteit is. Hierdoor moet je vaak wat langer zoeken totdat je een geschikte foto hebt gevonden.