Wat is NFC?

Er bestaat een grote kans dat je al een telefoon of een ander product in het bezit hebt dat NFC bevat. Maar wat is NFC eigenlijk? NFC staat voor Near Field Communication. Om het simpel te stellen is het een technologie voor draadloze gegevensoverdracht zonder internetverbinding, net zoals Bluetooth. Het grote verschil tussen deze twee technologieën is dat NFC zich beperkt tot een zeer klein bereik. Het klinkt misschien een beetje negatief dat NFC maar een klein bereik heeft, maar dat kan juist voor veel toepassingen een voordeel zijn. NFC is zeer simpel in het gebruik, het is snel en het gaat allemaal automatisch. Het is daarom geen verrassing dat de NFC technologie in steeds meer situaties gebruikt wordt. Denk hierbij aan het contactloos betalen met je mobiele telefoon of de OV chipkaart. Naast smartphones vind je NFC onder andere bij tablets, speakers, gameconsoles, pinapparaten en bestaat er tegenwoordig zelfs een nfc visitekaartje.

Hoe werkt NFC?

NFC is geen nieuwe technologie. Het is een evolutie van de RFID technologie (radio-frequency identification) die al een aantal decennia bestaat, voor bijvoorbeeld hotelpasjes om deuren open te maken. Het grote verschil tussen deze twee draadloze technologieën zit hem in het zendbereik. Bij RFID kan het bereik oplopen tot wel 50 meter, waar het bereik van NFC een aantal centimeter is. Het grote voordeel van NFC is dat er verder geen koppeling tussen de apparaten tot stand gebracht hoeft te worden. Een NFC verbinding wordt helemaal automatisch tot stand gebracht als er een andere NFC chip binnen het bereik is. Als de apparaten binnen het bereik van elkaar zijn en de NFC verbinding tot stand is gebracht, kunnen er kleine hoeveelheden data over en weer overgedragen worden. Met de snelle NFC technologie is deze overdracht binnen een paar seconden voltooid.

Hoe is een NFC-chip opgebouwd?

Een NFC-chip bestaat uit verschillende elementen, waaronder een antenne, een geheugen en een microcontroller. De antenne vangt het NFC-signaal op en stuurt het naar de microcontroller, die de informatie verwerkt en vervolgens opslaat in het geheugen van de chip. Bij het lezen van de chip wordt deze informatie vervolgens weer uitgezonden via de antenne. Er zijn verschillende soorten NFC-chips met verschillende specificaties en functionaliteiten, afhankelijk van het beoogde gebruik.

nfc chip in nfc visitekaart

Welke apparaten hebben NFC?

De mogelijkheden met NFC zijn eindeloos, maar NFC wordt het meest gebruikt in de mobiele telefoon. NFC is nu al een aantal jaar in opmars voor de mobiele telefoon. Heel soms wordt de NFC er nog uit gelaten voor een zeer goedkope versie van een telefoon, maar over het algemeen hebben de meeste moderne mobiele telefoons een NFC chip. Naast mobiele telefoon toepassingen wordt NFC ook gebruikt voor credit cards, hotelpasjes, slimme sloten, tablets, laptops, smartwatches, visitekaartjes en nog veel meer.

nfc apparaten

Waar wordt NFC voor gebruikt?

NFC, ofwel Near Field Communication, wordt op steeds meer plekken toegepast. Het wordt voornamelijk gebruikt voor contactloze communicatie tussen apparaten over zeer korte afstanden. Het wordt onder andere gebruikt in mobiele telefoons, pinpassen en creditcards, smartwatches en gaming. In dit artikel bespreken we de verschillende toepassingen van NFC en hoe deze technologie ons leven gemakkelijker maakt.

Mobiele telefoons

NFC in mobiele telefoons wordt het meeste gebruikt voor contactloos betalen. Deze zijn gekoppeld aan je bankrekening of aan Google Pay, Apple Pay of Samsung Pay. Het kan ook zijn dat de credit card provider zelf een mobiele app heeft waarmee je je credit card kunt koppelen en je zo via NFC betalingen met een credit card kunt verrichten.

Pinpassen, credit cards en andere pasjes

Een NFC chip kan ingebouwd zijn in een pasje. Hiermee kun je met je pinpas of credit card contactloze betalingen verrichten met een simpele ‘tap’ op het betaalapparaat. De pas hoeft niet meer in het apparaat geschoven te worden. Ook voor andere pasjes kan NFC gebruikt worden zoals voor hotelkamerpasjes of de OV chipkaart (openbaar vervoer). De hotelpasjes fungeren als sleutel en deze kunnen vrij eenvoudig geactiveerd of gedeactiveerd worden. Bij de OV chipkaart wordt het saldo van de kaart afgeschreven en wordt de reis geregistreerd.

Smartwatches

De Near Field Communication technologie heeft nu ook definitief zijn intrede gemaakt in de smartwatches, zodat hier ook betalingen mee kunnen worden verricht. Zo is de Apple watch voorzien van zo’n tag.

Visitekaartjes

NFC chips in een visitekaartje heeft vele voordelen. Je kunt op de NFC chip alle gegevens kwijt je wilt delen. Naast je normale NAW gegevens kun je ook heel veel extra informatie opslaan, waaronder al je sociale kanalen, je merk, huisstijl en eventueel ander bestanden die je wilt overdragen. Dit kan bijvoorbeeld een (link naar een) videofilmpje zijn van je bedrijf. Een visitekaartje met een NFC erin kan heel gemakkelijk alle data versturen naar een mobiel, tablet of laptop via een simpele overdracht via NFC. Op deze manier heeft de ontvanger binnen enkele tellen alle gegevens waarvan jij wilt dat de ontvanger deze heeft.

Draadloze headsets of speakers

Apparaten zonder scherm kunnen zeer gemakkelijk aan een ander apparaat gekoppeld worden met NFC. NFC zorgt dan in eerste instantie alleen voor de snelle koppeling en daarna neemt Bluetooth of Wi-Fi de verbinding over.

Gaming

In gaming wordt NFC gebruikt om extra accessoires aan de console te koppelen. Zo kun je fysiek een nieuwe persoon of accessoire kopen dat je zowel in het echt kunt gebruiken als speelgoed, maar ook in het spel kunt implementeren door middel van NFC.

Veel gestelde vragen

NFC staat voor Near Field Communication. Het is een draadloze technologie waarmee apparaten op korte afstand met elkaar kunnen communiceren.

Nee, NFC is niet hetzelfde als Bluetooth. NFC is ontworpen voor het uitwisselen van kleine hoeveelheden informatie over korte afstanden, terwijl Bluetooth een draadloze technologie is voor het overdragen van grote hoeveelheden gegevens over langere afstanden.

Ja, de meeste moderne smartphones hebben een NFC-chip ingebouwd.

Ja, NFC is veilig omdat de communicatie tussen de apparaten alleen plaatsvindt wanneer ze zich heel dicht bij elkaar bevinden, meestal minder dan 10 centimeter.

De NFC tags zijn kleine tags die toegevoegd kunnen worden aan producten die compatible zijn met de NFC technologie. Hierop kun je daadwerkelijk een aantal gegevens opslaan. Deze NFC tag bestaat uit drie basis onderdelen, namelijk de chip, de (meestal koperen) antenne en het bevestigingsmateriaal. Het bevestigingsmateriaal is vaak in de vorm van een sticker en zorgt ervoor dat de chip en de antenne bij elkaar gehouden wordt. De NFC sticker is niet de enige manier om het bij elkaar te houden, het kan bijvoorbeeld ook als een soort fiche geproduceerd worden. De chip bevat de opslagruimte en de antenne dient voor het bereik.

Nee, een NFC chip kan niet op raken. NFC chips zijn passieve chips, wat betekent dat ze geen eigen stroomvoorziening hebben. In plaats daarvan halen ze de energie die ze nodig hebben om te werken uit het magnetische veld dat wordt opgewekt door het apparaat dat de chip leest, zoals een smartphone of betaalautomaat. Zolang het apparaat stroom heeft, kan het de NFC chip blijven lezen. Er is dus geen risico dat een NFC chip “op raakt”.

Er is geen limiet aan het aantal scans dat mogelijk is met een NFC-chip. NFC-chips hebben geen batterij of andere energiebron nodig en kunnen dus een oneindig aantal keren gescand worden zonder dat ze slijten of op raken. Dit maakt NFC een duurzame en kosteneffectieve technologie voor toepassingen zoals digitale visitekaartjes, betalingen en meer.

Hulp

Staat jouw specifieke
vraag er niet tussen?

Bekijk onze hulpdocumenten

Je eigen NFC visitekaartje

  • Binnen 2 dagen in huis
  • Jouw eigen design
  • Uitstekend beoordeeld