Ga terug

Hoe scan je een QR code?

QR-codes zijn overal tegenwoordig, van winkels tot tijdschriften en van bushaltes tot visitekaartjes. Maar hoe scan je een QR-code en wat doe je ermee? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een QR-code kunt scannen en welke apps je daarvoor kunt gebruiken.

Waar staat QR voor?

De naam QR is een afkorting van Quick Response, en deze naam is niet zonder reden gekozen. Het ontstaan van de QR-code vond namelijk zijn oorsprong bij Toyota, die op zoek was naar een manier om auto-onderdelen snel en gemakkelijk te kunnen herkennen. Zo ontstond uiteindelijk de QR-code als een snelle en efficiënte manier om informatie te coderen en te decoderen.

Wat zijn QR-codes en hoe werken ze?

Als je in de supermarkt loopt, kun je zien dat op alle producten een barcode te zien is. Eigenlijk kun je een barcode met een QRcode vergelijken, maar de QR codes zijn veel geavanceerder. Bij de QR codes kan de persoon die de code maakt zelf kiezen wat hij wilt dat er gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld een code aanmaken die je verwijst naar een andere website, maar je kunt ook een locatie op Google Maps openen. Of je kunt een telefoonnummer opslaan in een QR code en zelfs hele contactgegevens. Er kan in een QR code dus een heleboel verschillende dingen worden gestopt. Wel is het zo dat in één QR code, ook maar één opdracht kan zitten. Je kunt bijvoorbeeld lastig een Google Maps locatie openen en tegelijkertijd een telefoonnummer toevoegen. Iedereen zou een barcode kunnen aanmaken en dat is helemaal gratis. Het is ook echt gericht op marketingdoeleinden, maar je kunt er ook een heleboel andere leuke dingen mee doen.

Hoe werkt het scannen van een QR code?

QR codes kunnen veel meer informatie bevatten dan barcodes, tot wel 350 keer zoveel. Wanneer je naar een QR code kijkt, zie je in drie hoeken een vierkant om het scanapparaat te laten weten dat het om een QR code gaat. De code zelf bestaat uit witte en zwarte vierkantjes die binaire code vertegenwoordigen en gescand kunnen worden om de opgeslagen gegevens te onthullen. Een telefoon kan dienen als scanner, waarbij het apparaat de code binnen de drie vierkanten scant door deze op te splitsen in een raster en elk vierkantje te analyseren op basis van kleur. De binaire code die hieruit voortkomt kan gebruikt worden om verschillende acties uit te voeren, zoals het openen van een website of het versturen van een sms, afhankelijk van de intentie van de QR code-maker.

De geschiedenis van de QR code

De QR code is in 1994 in Japan ontwikkeld. Denso is het bedrijf dat onderdelen levert aan Toyota en Isuzu. Dat ging voor een lange tijd goed, maar op een gegeven moment wou Toyota dat de onderdelen beter te herkennen moesten zijn. Het bedrijf Denso moest deze eis wel kunnen volbrengen, want anders zou het niet goed zijn voor de zaken aangezien Toyota een van hun grootste zakenpartners was. Ze gaven de opdracht door aan dochteronderneming Denso Wave.

qr-code automotive

Hier heeft ingenieur Masahiro Hara uiteindelijke de QR code ontwikkeld. Het grappige is misschien nog wel dat hij het idee heeft gekregen door het spelen van het Oost-Aziatische bordspel “Go”. De QR code was dus eigenlijk bedoeld voor het beter herkennen van auto-onderdelen in de auto-industrie, maar in Japan waren er al veel mensen die redelijk snel een telefoon met camera en internet hadden. Daarom werd de QR code ook voor allerlei andere doeleinden toegepast. Bijvoorbeeld op tijdschriften, posters en tegenwoordig zelfs visitekaartjes. Dan werd er meestal een URL in gecodeerd.

Stappenplan voor het scannen van een QR code

Hoe scan je een QR code dan eigenlijk? Een QR code scannen is eigenlijk best simpel alleen zijn er best wel veel mensen die niet helemaal weten hoe het werkt. Het is ook zo dat alle telefoons van elkaar verschillen en de ene telefoon wel een QR code scanner in de camera app heeft en de andere helaas niet. Er zijn verschillende manieren om een QR code te scannen. In de stukjes hieronder staat beschreven hoe je een QR code scannen kunt met een IOS of Android telefoon.

QR code scannen iPhone

  1. Alle iPhone telefoons hebben een ingebouwde QR code scanner in de camera. Daarom moet je als eerst de camera app openen. Deze kun je openen vanaf het beginscherm, het toegangsscherm of het bedieningspaneel.
  2. Als je eenmaal in de camera app bent moet je ervoor zorgen dat je de camera aan de achterkant van je telefoon gebruikt om te scannen. Dus niet de selfie-camera. Daarmee kun je namelijk geen QR code scannen. Dan kun je de camera op de QR code richten. Zorg dat je zo min mogelijk beweegt, zodat de camera de code goed kan zien. Als het goed is, verschijnt er dan na een aantal seconde een melding in de app. Die geeft je dan een optie zoals bijvoorbeeld een link openen in YouTube of in Safari.
  3. Als laatste moet je op de melding klikken om de link te openen. Als je problemen hebt met het scannen van een QR code kan het helpen om te kijken bij “QR code scannen externe apps”.

QR code scannen Android

  1. De meeste Android telefoons hebben een ingebouwde QR code scannen in de camera app, maar het kan zijn dat jouw telefoon niet op de laatste Android versie draait of er is iets anders. In dat geval kun je het best kijken bij het kopje hieronder. Anders kun je de camera app openen.
  2. Zorg dat je de camera aan de achterkant van de telefoon gebruikt.
  3. Scan de QR code met de camera. Als het goed is, komt er na een paar seconden een melding in beeld. Je kunt op deze melding klikken en dan kun je bijvoorbeeld een link openen.

QR code scannen externe apps

Als het niet lukt om een QR code te scannen om wat voor reden dan ook, kan het helpen een externe app te downloaden. Zowel in de app store als in de Google play store zijn er genoeg apps die je kunnen helpen met het scannen van een QR code. Je hoeft simpelweg “QR code scanner” in te typen en je zult genoeg resultaten krijgen. De meeste apps hebben hun eigen handleiding.

Je eigen digitale
visitekaartje

  • Binnen 2 dagen in huis
  • Jouw eigen design
  • Uitstekend beoordeeld