Hoe scan je een QR code?

Alles begint deze eeuw steeds meer digitaal te worden. We kunnen inmiddels online bankieren, met één klik een nieuwe broek bestellen en zelf online kunst kopen met crypto valuta’s. Dat alles steeds meer digitaal wordt, zorgt er ook voor dat alles steeds makkelijker wordt. Vroeger had je nog een heel visitekaartje nodig of een hele beschrijving bij een product, maar tegenwoordig kun je simpel gebruik maken van een QR code. Je hoeft nooit meer meerdere visitekaartjes bij je te dragen, want aan één heb je genoeg. Je kunt zelfs een Qr code op Apple watch tonen. Maar hoe werken QR codes dan eigenlijk en hoe kun je ze laten scannen? Het antwoord lees je op deze pagina!

Wat zijn QR-codes en hoe werken ze?

Als je in de supermarkt loopt, kun je zien dat op alle producten een barcode te zien is. Eigenlijk kun je een barcode met een QRcode vergelijken, maar de QR codes zijn veel geavanceerder. Bij de QR codes kan de persoon die de code maakt zelf kiezen wat hij wilt dat er gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld een code aanmaken die je verwijst naar een andere website, maar je kunt ook een locatie op Google Maps openen. Of je kunt een telefoonnummer opslaan in een QR code en zelfs hele contactgegevens. Er kan in een QR code dus een heleboel verschillende dingen worden gestopt. Wel is het zo dat in één QR code, ook maar één opdracht kan zitten. Je kunt bijvoorbeeld lastig een Google Maps locatie openen en tegelijkertijd een telefoonnummer toevoegen. Iedereen zou een barcode kunnen aanmaken en dat is helemaal gratis. Het is ook echt gericht op marketingdoeleinden, maar je kunt er ook een heleboel andere leuke dingen mee doen.

Zoals je dus wel kunt zien past er in QR codes veel meer informatie dan in barcodes. Het is zelfs zo dat de QR codes 350 keer zoveel informatie kunnen bevatten dan barcodes. Als je naar zo’n QR code kijkt, kun je in drie hoeken een soort vierkant zien. Dit is om het apparaat dat de code scant, te laten weten dat het om een QR code gaat. Voor de rest bestaat de QR code uit witte en zwarte vierkantjes. Deze vierkantjes staan voor binaire code en deze kunnen worden gescand om de opgeslagen gegevens te onthullen. Om deze gegevens te onthullen heb je dus wel een scanner nodig. Een telefoon kan gebruikt worden als scanner. iPhone of Android, allebei kan. Het apparaat scant de code die binnen de drie vierkanten te zien is. Dat doet hij door de hele QR code op te splitsen in een raster. Dan kan het apparaat gemakkelijk kijken naar elk vierkantje en hierdoor kan hij een waarde toepassen aan elk vierkantje op basis van de kleur. Door deze waarde toe te passen kan de scanner een binaire code creëren en deze binaire code zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld een website opent. Maar het kan ook iets anders zijn. Zoals bijvoorbeeld het versturen van een sms. Het hangt er allemaal vanaf wat de maker van de QR code ermee heeft gedaan.

Wat is NFC?

De geschiedenis van de QR code

De QR code is in 1994 in Japan ontwikkeld. Denso is het bedrijf dat onderdelen levert aan Toyota en Isuzu. Dat ging voor een lange tijd goed, maar op een gegeven moment wou Toyota dat de onderdelen beter te herkennen moesten zijn. Het bedrijf Denso moest deze eis wel kunnen volbrengen, want anders zou het niet goed zijn voor de zaken aangezien Toyota een van hun grootste zakenpartners was. Ze gaven de opdracht door aan dochteronderneming Denso Wave. Hier heeft ingenieur Masahiro Hara uiteindelijke de QR code ontwikkeld. Het grappige is misschien nog wel dat hij het idee heeft gekregen door het spelen van het Oost-Aziatische bordspel “Go”. De QR code was dus eigenlijk bedoeld voor het beter herkennen van auto-onderdelen in de auto-industrie, maar in Japan waren er al veel mensen die redelijk snel een telefoon met camera en internet hadden. Daarom werd de QR code ook voor allerlei andere doeleinden toegepast. Bijvoorbeeld op tijdschriften, posters en tegenwoordig zelfs visitekaartjes. Dan werd er meestal een URL in gecodeerd.

Stappenplan voor het scannen van een QR code

Hoe scan je een QR code dan eigenlijk? Een QR code scannen is eigenlijk best simpel alleen zijn er best wel veel mensen die niet helemaal weten hoe het werkt. Het is ook zo dat alle telefoons van elkaar verschillen en de ene telefoon wel een QR code scanner in de camera app heeft en de andere helaas niet. Er zijn verschillende manieren om een QR code te scannen. In de stukjes hieronder staat beschreven hoe je een QR code scannen kunt met een IOS of Android telefoon.

QR code scannen iPhone

  1. Alle iPhone telefoons hebben een ingebouwde QR code scanner in de camera. Daarom moet je als eerst de camera app openen. Deze kun je openen vanaf het beginscherm, het toegangsscherm of het bedieningspaneel.
  2. Als je eenmaal in de camera app bent moet je ervoor zorgen dat je de camera aan de achterkant van je telefoon gebruikt om te scannen. Dus niet de selfie-camera. Daarmee kun je namelijk geen QR code scannen. Dan kun je de camera op de QR code richten. Zorg dat je zo min mogelijk beweegt, zodat de camera de code goed kan zien. Als het goed is, verschijnt er dan na een aantal seconde een melding in de app. Die geeft je dan een optie zoals bijvoorbeeld een link openen in YouTube of in Safari.
  3. Als laatste moet je op de melding klikken om de link te openen. Als je problemen hebt met het scannen van een QR code kan het helpen om te kijken bij “QR code scannen externe apps”.

QR code scannen Android

  1. De meeste Android telefoons hebben een ingebouwde QR code scannen in de camera app, maar het kan zijn dat jouw telefoon niet op de laatste Android versie draait of er is iets anders. In dat geval kun je het best kijken bij het kopje hieronder. Anders kun je de camera app openen.
  2. Zorg dat je de camera aan de achterkant van de telefoon gebruikt.
  3. Scan de QR code met de camera. Als het goed is, komt er na een paar seconden een melding in beeld. Je kunt op deze melding klikken en dan kun je bijvoorbeeld een link openen.

QR code scannen externa apps

Als het niet lukt om een QR code te scannen om wat voor reden dan ook, kan het helpen een externe app te downloaden. Zowel in de app store als in de Google play store zijn er genoeg apps die je kunnen helpen met het scannen van een QR code. Je hoeft simpelweg “QR code scanner” in te typen en je zult genoeg resultaten krijgen. De meeste apps hebben hun eigen handleiding.

Waar staat QR voor?

QR betekent Quick Response. Die naam is niet voor niets gekozen. Toyota wou namelijk dat ze de auto-onderdelen makkelijker en sneller konden herkennen. Daarvoor was een snelle reactie nodig. En daar is uiteindelijk de QR code ontstaan.

Veel gestelde vragen

Als het niet lukt om de code te scannen kun je een aantal dingen proberen. Je kunt proberen om betere belichting te regelen. Soms is het te donker en dan kun je telefoon de QR code niet herkennen. Het kan ook werken om de lens van de camera schoon te maken. Als laatste kun je nog proberen je telefoon rechtop te houden tijdens het scannen van de code.

Ja, iedereen kan zelf een QR code maken. Dat kan via verschillende sites. Zoek gewoon naar “QR code generator” en je zult allerlei opties krijgen om een QR code zelf te maken.

Als je een QR code vindt op het internet of op je telefoon kun je deze afbeelding opslaan en hem naar iemand anders sturen of natuurlijk door iemand anders laten scannen. Dat is het gemak van een QR code