Ga terug

Videogesprek? Deel je visitekaartje

videogesprek

Tegenwoordig gaat vrijwel alles online. Zo gaan al onze betalingen online en zijn er verschillende manieren om online communiceren. Tijdens de Corona pandemie waren fysieke afspraken niet mogelijk. Hierdoor werden de online calls en videobellen erg populair. Dit had zo z’n voordelen, maar ook nadelen. Je bespaarde bijvoorbeeld veel tijd doordat je niet hoefde te reizen, maar wanneer je geen stabiele verbinding had, kon dit irritaties opleveren. Daarnaast warende papieren visitekaartje vrij nutteloos geworden. Het uitdelen hiervan wordt met een videogesprek natuurlijk erg lastig. Een digitaal visitekaartje biedt de oplossing.

De QR-code

Een QR-code biedt een hoop mogelijkheden, maar hoe werkt een QR-code nou eigenlijk? De QR code was eigenlijk bedoeld voor onderdelen in de auto-industrie, maar in Japan waren er al veel mensen die redelijk snel een telefoon met camera en internet hadden. Daarom werd de QR code ook voor allerlei andere doeleinden toegepast. De technologie van nu geeft ons meer opties. Bijvoorbeeld het linken naar een digitaal visitekaartje. Ook heb je geen app meer nodig, en kan je de code gewoon scannen met de camera van je telefoon.

Waarom je visitekaartje delen via een videogesprek?

Een visitekaartje is eigenlijk een manier om in één opslag te laten zien wie jij bent, waar jij je mee bezig houd en hoe ze contact met je kunnen opnemen. Eigenlijk is het hetzelfde als een eerste indruk, je kan het maar één keer doen. Daarom is een online visitekaartje ideaal en makkelijk te gebruiken tijdens een videogesprek.

Zo deel je je visitekaartje tijdens een videogesprek

Je visitekaartje delen tijdens een videogesprek is eigenlijk vrij eenvoudig. Je houdt de kant met de QR-code voor je webcam en laat de mensen de code scannen vanaf hun beeldscherm. Op deze manier deel je je visitekaartje met iedereen die aan het gesprek deelneemt. Men kan je gegevens dan eenvoudig opslaan in het adresboek van de telefoon.

Verschillende manieren van videogesprekken voeren

Een videogesprek is de nieuwe manier van vergaderen. Mensen maken steeds vaker gebruik van een videogesprek. Videobellen is laagdrempelig, goedkoop en effectief. Je hoeft er namelijk de deur niet meer voor uit. Je kunt allerlei soorten vergaderingen houden met een videogesprek. Daarnaast kun je genieten van afstandsonderwijs, door een videogesprek te voeren. Hele cursussen, congressen, lezingen en overleggen worden in deze tijd via videobellen georganiseerd. Klanten zullen het delen van het visitekaartje ook verrassend vinden, door het innovatieve karakter. Op deze manier wek je meer belangstelling, bij je doelgroep. Er zijn verschillende manieren om te videobellen. Hieronder worden ze besproken.

Zoom meetings

Met een Zoom-meeting kun je een online-connectie maken, met al je klanten en collega’s. Zoom wordt vaak ingezet, als middel voor een videogesprek. Bedrijven maken, sinds de Coronacrisis, steeds vaker gebruik van het programma. Met Zoom kun je op een praktische manier, je internationale klanten bereiken. Ook thuiswerkers hebben veel aan Zoom. Het programma is geschikt voor zowel 1-op-1 gesprekken als voor groepsmeetings. Je kunt onder andere videogesprekken en webinars volgen. Ook kun je een volledig coachingstraject op afstand volgen. Tijdens een sollicitatiegesprek of meeting, kun je de tegenpartij je visitekaartje laten scannen. Het delen kost weinig tijd. Dit gaat dus op een meer effectieve manier, dan bij papieren visitekaartjes. Zoom heeft verschillende functies. Zo kun je een nieuwe meeting starten, je scherm delen, documenten delen en de planning raadplegen. Zoomgebruikers ervaren veel gemak in het gebruik van het programma, doordat het veel overzicht biedt. Het programma is onder andere beschikbaar voor Windows, Android en MacOSX. Je installeert de Zoom-software op je pc, smartphone of laptop en logt in met je gegevens.

Microsoft teams

Microsoft Teams wordt vaak ingezet, voor beeldgesprekken. Bedrijven gebruiken Teams meestal voor vergaderingen, cursussen, intakegesprekken en kort overleg. Het voordeel van Teams is dat je het beeldscherm kunt delen, met andere gebruikers. Zo kunnen gebruikers ook praktijkcursussen volgen, zoals bepaalde software cursussen. Ook kan er eenvoudig scholing worden gegeven, via Microsoft Teams. Met Teams kun je bovendien eenvoudig chatten. De chatfunctie is vooral handig, als je even een stille vraag wilt stellen, tijdens een videogesprek. Daarnaast kun je eenvoudig de camera aan en uit zetten, als je privacy wilt en even niet aan het woord bent. In Teams kun je ook groepsmappen en groepschats aanmaken. Je kunt allerlei bestanden plaatsen, in diverse mappen die gebruikers weer kunnen downloaden. Vanuit OneDrive kun je bestanden bewerken en delen met anderen. Dit kan direct vanuit de map, zonder het document eerst op te slaan. Bestanden kunnen ook met andere kanalen worden gedeeld, vanuit Teams. Verschillende deelnemers en collega’s kunnen gezamenlijk documenten aanpassen, mits daar toestemming voor is gegeven. Teams biedt dus ook veel samenwerkingsmogelijkheden, zonder elkaar fysiek te ontmoeten.

Teams is een overzichtelijk programma, waarop je makkelijk kunt navigeren. Tevens kun je makkelijk de besproken onderwerpen volgen en vergadermomenten terugkijken. In de belgeschiedenis vind je alle (gemiste) oproepen en vergaderingen terug. Met Teams plan je een vergadering in je Microsoft outlookprogramma en zet hem direct in je agenda. Ook krijg je een reminder via e-mail, zodat je geen vergaderingen mist. Teams kan op elk besturingssysteem worden geïnstalleerd. Windows heeft hierbij de voorkeur.

Google meets

Met Google Meets kun je een videogesprek starten vanuit je Google-account. Je kunt reminders in Gmail zetten en vanuit Gmail direct een vergadering starten. Je hoeft er geen speciale software voor op je computer te installeren. Bovendien is Google Meets kosteloos. In Google Meets zijn zowel groepsmeetings, als 1-op-1 bijeenkomsten mogelijk.

Skype

Skype is een van de bekendste programma’s om een videogesprek mee te voeren. Het biedt gratis videogesprekken aan, met andere Skype-gebruikers. Ook kun je gewoon bellen met het programma. Heeft iemand geen Skype? Dan bel je, tegen bepaalde kosten, naar het andere telefoonnummer.

video gesprek zakelijk

Je kunt dus tegen betaling ook mensen bereiken, die niet over Skype beschikken. Ook kun je op een praktische manier meetings, bijeenkomsten, cursussen en vergaderingen plannen, via het belprogramma. Het nadeel is dus dat Skype, in tegenstelling tot Google Meets, niet altijd geheel gratis is.