Ga terug

Wat is een eps bestand?

Met een EPS bestand zorg je dat je logo of illustratie haarscherp afgebeeld wordt, zowel online als offline. EPS staat voor Encapsulated PostScript en wordt voornamelijk in de grafische wereld gebruikt. Waarom? Het EPS bestand verliest geen kwaliteit wanneer het vergroot of verkleint moet worden. Dit komt omdat het is opgebouwd in vectoren. Wanneer je een .jpg afbeelding gebruikt, is deze opgebouwd met pixels. Wanneer je een pixel bestand vergroot, zal deze minder scherp worden en zullen deze pixels zichtbaar worden. Dit is met vector bestanden niet het geval, deze zijn onbeperkt schaalbaar.

Wat is een vector bestand?

Een vector bestand is simpelweg een digitale lijntekening die bewerkt kan worden in het programma Adobe Illustrator. Een vector is namelijk een lijn die wordt gedefinieerd door een beginpunt en een eindpunt. Zowel de buiging van de lijn als de positie van het beginpunt en een eindpunt kun je altijd geheel naar wens bewerken. Een extra voordeel van een EPS is dat het alleen de lijnen en vulling weergeeft. Je logo is dus makkelijk vrijstaand te maken. Ook AI bestanden en PDF bestanden zijn vectorbestanden.

Bekende voorbeelden van EPS bestanden

Een aantal erg bekende voorbeelden van dit bestandsformaat, zijn logo’s en illustraties. De bestanden zijn erg makkelijk te bewerken op een laptop of computer, zodat je bijvoorbeeld binnen een mum van tijd de kleur of de dikte van de lijn hebt veranderd. Ideaal als je op een redelijk korte termijn een EPS bestand wilt aanleveren aan een klant of voor je NFC visitekaartje. Doordat de EPS bestanden altijd een klein bestandsformaat hebben, heb je het document ook nog eens binnen no-time verzonden per mail. En dat is natuurlijk wel zo fijn.

eps bestand

Een EPS bestand openen

Wil je een EPS bestand openen, dan heb je een grafisch programma nodig. Hiervoor word meestal Adobe Illustrator gebruikt, maar dit kan ook met Adobe Photoshop, CorelDraw en QuarkXpress. Heb je geen licentie op een van de eerder genoemde programma’s? Dan kun je eventueel het EPS bestand ook openen in Google Docs, Apple View en Irfanview. Let wel op, deze software biedt alleen de optie om EPS bestanden weer te geven. Bewerken is helaas niet mogelijk.

Een EPS bestand maken of bewerken

Om een EPS bestand aan te maken, kun je het best het programma Adobe Illustrator gebruiken. Hiermee kun je jou gewenste creatie eenvoudig opslaan als .eps (Encapsulated PostScript) bestand. Dit doe je door dit type bestand, genaamd .eps, te selecteren tijdens het opslaan. Uiteraard kun je dit bestandsformaat ook weer bewerken in het programma. Beschik je zelf niet over de kennis van dit Adobe Illustrator? in de meeste gevallen is je logo ook als .EPS op te vragen bij de persoon of bedrijf dat het logo heeft ontworpen. Hij/zij zou je een eps bestand moeten kunnen aanleveren.

Voor- en nadelen van EPS bestanden

EPS bestanden staan bekend om een aantal voordelen en nadelen. We hebben de belangrijkste van een Encapsulated PostScript bestand voor je op een rijtje gezet:

Voordelen

  • Een bepaalde lijntekening in het EPS bestand kun je binnen een mum van tijd aanpassen naar wens. Ideaal als je bijvoorbeeld andere kleuren wenst of een andere verhouding tussen tekst en beeld.
  • Altijd scherper dan een jpg bestand.
  • Je kunt iedere vector helemaal naar wens aanpassen in een EPS bestand.
  • Het programma voor het bewerken van een EPS bestand, genaamd Illustrator van Adobe, is erg geliefd onder grafisch ontwerpers, dus bij bijvoorbeeld visitekaartjes bestellen is dit het perfecte bestand om te sturen.

Nadelen

  • Het Encapsulated PostScript bestand is enkel in Adobe Illustrator te openen. Hier heb je een betaalde licentie voor nodig.
  • Een EPS bestand kan niet kan worden geopend in programma’s van Microsoft, zoals Word, Powerpoint en Excel.

Je hebt op dit moment dus net even een wat beter beeld gekregen van een EPS bestand, wat vector bestanden precies zijn en wat de voordelen en de nadelen van dit type bestand zijn. Mocht je toch nog vragen hebben over het juist aanleveren van je logo als eps bestand, mail ons dan gerust even.

Je eigen digitale
visitekaartje

  • Binnen 2 dagen in huis
  • Jouw eigen design
  • Uitstekend beoordeeld