Ga terug

Gratis lettertypes, zo gebruik je ze

Gratis lettertypes

Lettertypes: ze zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Ieder lettertype met zijn eigen, unieke en herkenbare uitstraling. Een goede huisstijl is dan ook vaak direct te herkennen aan het lettertype (ook wel: font) dat erbij hoort. Vervang de naam McDonald’s of IKEA maar eens door een andere merknaam: aan het lettertype van het logo zul je de fastfoodketen en de meubelgigant alsnog zonder twijfel herkennen. Al die verschillende fonts zijn vaak online te downloaden. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wij nemen je graag mee in de wereld van de verschillende lettertype families. Ook leggen we je uit hoe je gratis lettertypes kunt downloaden, installeren en online kunt gebruiken.

Vier soorten lettertypes

Gelukkig is die lettertype familie waar we in de inleiding al over spraken een hele grote familie, want iedere huisstijl vraagt weer om een ander, uniek en passend, lettertype. Maar welke verschillende lettertypes zijn er eigenlijk allemaal? In deze blog nemen we vier verschillende soorten lettertypes onder de loep, en leggen we ook de verschillen tussen deze fonts aan je uit. We maken in deze blog onderscheid tussen een schreeflettertype, een schreefloos lettertype, een script-lettertype en een decoratief lettertype. Naast deze verschillende lettertypes heb je ook nog verschillende grootte en stijlen, zoals type Italic (schuin) of Bold (dik gedrukt).

Schreeflettertype

Van de vier soorten lettertypes willen we het eerst hebben over het schreeflettertype. Laten we eens beginnen uit te leggen wat een schreef überhaupt is. Lettertypes met een schreef zijn te herkennen aan het dunne streepje aan het uiteinde van iedere letter. Schreeflettertypes worden veel gebruikt in boeken en kranten. Dit is omdat de streepjes de leesbaarheid van een tekst vergroten. Een klassiek voorbeeld van een schreeflettertype is Times New Roman, we kennen dit font allemaal wel. Het spreekwoord ‘over de schreef gaan’ krijgt tijdens het schrijven van deze blog ook ineens een nieuwe betekenis.

Schreefloos lettertype

Het volgende lettertype waar we je graag iets over uitleggen is het schreefloze lettertype. De naam zegt het al: bij het schreefloze lettertype zien we, in tegenstelling tot het schreeflettertype, juist géén streepje aan het uiteinde van de letter. Het schreefloze lettertype is een stuk eenvoudiger dan het schreeflettertype en zonder te veel poespas. Voorbeelden van schreefloze lettertypes zijn de veelgebruikte fonts Arial, Verdana en Calibri. Ook Open Sans en Helvetica vallen onder de schreefloze lettertypes.

Script-lettertype (handgeschreven)

Nu we het schreeflettertype en het schreefloze lettertype hebben besproken, is het tijd voor het script-lettertype. Een script-lettertype is het soort lettertype dat in een eerste oogopslag veel lijkt op een handgeschreven brief. Het font is klassiek, sierlijk, oogt misschien wat ouderwetser, maar zorgt daarmee ook automatisch voor een formele uitstraling. Fonts in deze stijl zijn vaak makkelijk te vinden en te herkennen, omdat ze veelal het woord ‘script’ al in de naam hebben (denk bijvoorbeeld aan Script MT bold of Segoe script).

Decoratief lettertype

Het vierde (en laatste) lettertype dat we in deze blog willen uitlichten is het decoratieve lettertype. Dit type font, je haalt het al uit de naam, kenmerkt zich door de unieke, decoratieve vormen die worden gebruikt. Een tekst in een decoratief lettertype valt op en trekt gelijk de aandacht van de lezer. Je kunt je misschien voorstellen dat een hele tekst in een decoratief lettertype wat rommelig en onleesbaar kan worden. Dit lettertype wordt dan ook vaker gebruikt in titels en koppen dan in een lopende tekst. Dus: heb jij die WordArt-skills nog? Dan kun jij je helemaal uitleven bij het gebruiken van een lettertype in deze stijl!

Zo gebruik je een lettertype op je digitale visitekaartje

Bestel je bij ons digitale visitekaartjes? Dan hoef je je gelukkig over het juiste lettertype geen zorgen te maken, want we got you! Wij bieden de mogelijkheid om custom lettertypes te gebruiken van Google Fonts. Op deze manier heb je keuze uit 1455 verschillende lettertypes. Hiermee kunnen we jouw online visitekaartjes geheel in (huis)stijl opmaken. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden. We denken graag met je mee!

Gratis jouw lettertypes vinden

De kans is groot dat het lettertype dat in de huisstijl van jouw organisatie wordt gebruikt, niet standaard in alle Office-programma’s terug te vinden is. We kunnen ons voorstellen dat je wel graag de teksten op je visitekaartje wil voorzien van het juiste lettertype. Maar welk lettertype wordt er nu precies gebruik? Er is gelukkig een handige website genaamd WhatTheFont, die dit voor je uitzoekt. Door een screenshot van een kleine tekst of het logo te uploaden, zoekt deze tool het juiste lettertype erbij. Erg handig als je het juiste font niet gevonden krijgt. Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen met de vormgever die je huisstijl heeft ontworpen.

Hoe installeer je een lettertype?

Er zijn heel veel websites waar je gratis fonts (lettertypes) kunt downloaden. Let wel op, sommige premium lettertypes zijn vaak niet gratis te downloaden. Om hier commercieel gebruik van te maken heb je vaak een licentie nodig. Op de website Dafont.com kun je veel gratis lettertype vinden. Wellicht ook de fonts die gebruikt worden in jouw huisstijl.

Heb je het gratis font dat past binnen jouw huisstijl kunnen vinden? Top! Dan is het nu tijd om het lettertype te downloaden en te installeren, zodat het klaar is voor gebruik voor jouw nieuwe NFC visitekaartje. We leggen je uit hoe dit werkt;

  1. Download het font bestand
  2. Open het ZIP bestand. Je komt nu terecht in een verzamelmapje met daarin het lettertype dat je hebt gedownload, vaak is dit een TTF-bestand (TrueType-lettertypen) of een OTF-bestand (OpenType-lettertypen) .
  3. Klik dubbel op het bestand om deze te installeren.
  4. Et voilà! Het lettertype is nu klaar voor gebruik.

Tip: Mocht je het geïnstalleerde lettertype niet direct zien, dan kan het helpen om je computer of het programma dat je gebruikt even opnieuw op te starten.