Ga terug

Qr code scannen van een foto of screenshot, zo doe je dat!

Ook online kom je ze steeds vaker tegen; de qr codes. Soms worden ze gedeeld voor een actie, een link naar de website of een digitaal visitekaartje. Zo zie je ze langs komen op websites, je social media feed of ze worden gedeeld via Whatsapp. Maar wat kun je doen als er een qr code verschijnt op je beeldscherm? We weten vrijwel allemaal hoe je een qr code scannen kunt. Dit doe je natuurlijk via de camera app van je telefoon of een barcode scanner app. Maar een afbeelding scannen werkt net even anders. Er zijn verschillende manieren om deze qr code (quick response) te scannen.

Een screenshot van een QR-code maken

Om een qr code te kunnen scannen vanuit je afbeeldingen, moet je deze eerst zien te bewaren in je telefoon. De makkelijkste optie is om dan een screenshot te maken. Maar hoe doe je dit nou eigenlijk. Het is vrij eenvoudig, maar je moet net even weten hoe. Daarnaast verschilt dit ook per telefoon.

Screenshot maken Iphone

Een screenshot op en iPhone is niet zo moeilijk. Bij de meest recente toestellen is het simpelweg de zijknop en de thuisknop op hetzelfde moment indrukken en daarna heel snel weer loslaten. Onderaan verschijnt er een miniatuur van het scherm dat je probeerde maken.

Screenshot Iphone 8

Bij de oudere versies, zoals bij iPhone 8 open je eerst het scherm waarvan je een screenshot wilt maken, druk de sluimerknop in aan de rechterkant van het toestel. Tik snel op de homeknop en het scherm knippert. Het screenshot is gemaakt!

Screenshot Iphone 11 en nieuwer

Elk nieuwe model heeft wel en aantal speciale handelingen ten opzichte van de vorige. Voor het maken van een screenshot met en iPhone 11, druk je op de zijknop. Daarna druk je gelijktijdig op de bovenste volumeknop en houd je de twee knoppen eventjes ingedrukt. Een foto van het scherm wordt genomen. Wil je deze nog even bewerken? Dan kan je op deze screenshot drukken en aanpassen waar nodig.

Screenshot Android telefoon

Omdat er meerdere merken en type Android toestellen zijn, is het soms even uitzoeken welke optie geschikt is voor jouw toestel. We hebben de twee meest gebruikte opties hieronder voor je beschreven. Als geen van beide werkt, ga kun je het best even kijken bij de supportsite van de fabrikant van je telefoon voor hulp.

Open allereerst het scherm waar je een screenshot van wilt maken.

 • Optie 1: Druk tegelijkertijd op de aan/uit-knop en de knop Volume omlaag.
 • Optie 2: Houd de aan/uit-knop enkele seconden ingedrukt. Tik vervolgens op Screenshot.

Google Lens

Google Lens is een technologie voor beeldherkenning en zoals de naam al doet verwachten, ontwikkeld door Google. Met Google Lens kun je letterlijk zoeken naar wat je ziet. Naast het scannen van afbeeldingen en teksten biedt het ook de mogelijkheid om qr-codes te scannen. Een groot voordeel van dit Google product is dat het te gebruiken is door Android en Apple gebruikers. De app is gratis te downloaden in de Play store en in de Apple store. Hoe werkt het;

 1. Open de applicatie
 2. Klik linksonder op het pictogram van de afbeeldingsgalerij
 3. Selecteer de foto of schermafbeelding.
  Tik op de afbeelding en de app zal automatisch de inhoud scannen
 4. Er zal een link verschijnen waarop je kunt klikken.

Iphones

Sinds dat iOS 15 is uitgekomen, kun je QR-codes niet alleen scannen via de Camera, maar ook de screenshots en foto’s in je fotobibliotheek. Om deze functie goed te laten werken, dien je wel Livetekst te activeren. Met Livetekst maakt de Iphone automatisch informatie in foto’s bruikbaar. Heb je bijvoorbeeld een foto van een visitekaartje, folder of informatiebord, dan kan het toestel de tekst in de foto herkennen en omzetten naar bruikbare tekst. Op deze manier kun je direct een nummer bellen, een e-mail sturen of een adres opzoeken door in de foto op de gemarkeerde tekst te klikken. Daarnaast werkt livetekst ook in de Camera-app. Als je jouw iPhone-camera op een tekst richt, kun je die tekst vervolgens snel kopiëren. Helaas werkt Livetekst officieel alleen in de volgende talen; Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Kantonees, Portugees en Spaans. Gelukkig is dit met een omweg wel te activeren.

Livetekst activeren (IOS 16)

Om Livetekst te activeren dien je de volgende stappen te volgen:

 1. Ga naar Instellingen
 2. Klik op ‘Algemeen’
 3. Klik op ‘Taal en regio’
 4. Voeg Engels als extra (tweede) taal toe
 5. Schakel de optie ‘Livetekst’ in

Je eigen digitale
visitekaartje

 • Binnen 2 dagen in huis
 • Jouw eigen design
 • 4,8 op trustpilot