Ga terug

Qr code scannen van een foto of screenshot, zo doe je dat!

Ook online kom je ze steeds vaker tegen; de qr codes. Soms worden ze gedeeld voor een actie, een link naar de website of een digitaal visitekaartje. Zo zie je ze langs komen op websites, je social media feed of ze worden gedeeld via Whatsapp. Maar wat kun je doen als er een qr code verschijnt op je beeldscherm? We weten vrijwel allemaal hoe je een qr code scannen kunt. Dit doe je natuurlijk via de camera app van je telefoon of een barcode scanner app. Maar een afbeelding scannen werkt net even anders. Er zijn verschillende manieren om deze qr code (quick response) te scannen.

Stap 1- Een screenshot van een QR-code maken

Om een qr code te kunnen scannen vanuit je afbeeldingen, moet je deze eerst zien te bewaren in je telefoon. De makkelijkste optie is om dan een screenshot te maken. Maar hoe doe je dit nou eigenlijk. Het is vrij eenvoudig, maar je moet net even weten hoe. Daarnaast verschilt dit ook per telefoon.

Screenshot maken Iphone

Een screenshot op en iPhone is niet zo moeilijk. Bij de meest recente toestellen is het simpelweg de zijknop en de thuisknop op hetzelfde moment indrukken en daarna heel snel weer loslaten. Onderaan verschijnt er een miniatuur van het scherm dat je probeerde maken.

Screenshot Iphone 11 en nieuwer

Elk nieuwe model heeft wel en aantal speciale handelingen ten opzichte van de vorige. Voor het maken van een screenshot met en iPhone 11, druk je op de zijknop en gelijktijdig op de bovenste volumeknop en houd je de twee knoppen eventjes ingedrukt. Een foto van het scherm wordt genomen. Wil je deze nog even bewerken? Dan kan je op deze screenshot drukken en aanpassen waar nodig.

Screenshot iphone 14

Screenshot Iphone 8 tot 10

Bij de oudere versies, zoals bij iPhone 8 open je eerst het scherm waarvan je een screenshot wilt maken, druk de sluimerknop in aan de rechterkant van het toestel. Tik snel op de homeknop en het scherm knippert. Het screenshot is gemaakt!

Screenshot Android telefoon

Omdat er meerdere merken en type Android toestellen zijn, is het soms even uitzoeken welke optie geschikt is voor jouw toestel. We hebben de twee meest gebruikte opties hieronder voor je beschreven. Als geen van beide werkt, ga kun je het best even kijken bij de supportsite van de fabrikant van je telefoon voor hulp.

Open allereerst het scherm waar je een screenshot van wilt maken.

 • Optie 1: Druk tegelijkertijd op de aan/uit-knop en de knop Volume omlaag.
 • Optie 2: Houd de aan/uit-knop enkele seconden ingedrukt. Tik vervolgens op Screenshot.
Screenshot Android samsung

Stap 2 – De qr code scannen van foto op telefoon

Of je nu een screenshot hebt gemaakt van een QR-code of een foto hebt ontvangen, we laten je zien hoe je deze snel en efficiënt kunt gebruiken. We bespreken de stappen voor zowel Android- als iOS-apparaten en bieden handige tips om dit proces te vereenvoudigen. Of je nu een link naar een website, een digitale coupon, of een contact wilt openen, deze gids helpt je om QR-codes van foto’s in een handomdraai te gebruiken.

Iphones

Sinds dat iOS 15 is uitgekomen (inmiddels al iOS 17), kun je QR-codes niet alleen scannen via de Camera, maar ook de screenshots en foto’s in je fotobibliotheek. Om deze functie goed te laten werken, dien je wel Livetekst te activeren. Met Livetekst maakt de Iphone automatisch informatie in foto’s bruikbaar. Heb je bijvoorbeeld een foto van een visitekaartje, folder of informatiebord, dan kan het toestel de tekst in de foto herkennen en omzetten naar bruikbare tekst. Op deze manier kun je direct een nummer bellen, een e-mail sturen of een adres opzoeken door in de foto op de gemarkeerde tekst te klikken. Daarnaast werkt livetekst ook in de Camera-app. Als je jouw iPhone-camera op een tekst richt, kun je die tekst vervolgens snel kopiëren. Helaas werkt Livetekst officieel alleen in de volgende talen; Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Kantonees, Portugees en Spaans. Gelukkig is dit met een omweg wel te activeren.

Livetekst activeren (IOS 16)

Om Livetekst te activeren dien je de volgende stappen te volgen:

 1. Ga naar Instellingen
 2. Klik op ‘Algemeen’
 3. Klik op ‘Taal en regio’
 4. Voeg Engels als extra (tweede) taal toe
 5. Schakel de optie ‘Livetekst’ in

QR code in foto of schermafbeelding scannen

wanneer je een schermafbeelding hebt gemaakt of een foto met daarin een Qr-code hebt ontvangenk, kun je deze door de volgende stappen te volgen te scannen:

 1. Zorg er voordat Livetekst is geactiveerd. (Lees hierboven)
 2. Open de Foto’s-app op je telefoon.
 3. Open de afbeelding met de QR-code.
 4. Houd je vinger op de QR-code in de afbeelding.
 5. Selecteer de bovenste optie ‘Open met Safari’.
QR code scannen screenshot

QR code direct in Safari scannen

Kom je een QR-code tegen in een browser of een app, en is deze afgebeeld als een losse afbeelding? Dan kun je meestal de link direct openen. Hier is hoe je eenvoudig een QR-code kunt scannen op je iPhone:

 1. Druk met je vinger op de QR-code en houd deze even ingedrukt.
 2. Een menu zal verschijnen; kies daar de optie ‘QR-code’.
 3. Vervolgens worden verschillende acties voorgesteld die je met de QR-code kunt ondernemen. Vaak zullen gebruikers kiezen voor de optie ‘Open’. De link zal dan openen in een nieuw tabblad.
QR-code scannen Safari

Google Lens (Android)

Google Lens is een technologie voor beeldherkenning en zoals de naam al doet verwachten, ontwikkeld door Google. Met Google Lens kun je letterlijk zoeken naar wat je ziet. Naast het scannen van afbeeldingen en teksten biedt het ook de mogelijkheid om qr-codes te scannen. Een groot voordeel van dit Google product is dat het te gebruiken is door Android en Apple gebruikers. De app is gratis te downloaden in de Play store en in de Apple store. Hoe werkt het;

 1. Open de Google Lens app
 2. Klik linksonder op het pictogram van de afbeeldingsgalerij
 3. Selecteer de foto of schermafbeelding.
  Tik op de afbeelding en de app zal automatisch de inhoud scannen
 4. Er zal een link verschijnen waarop je kunt klikken.
google Lens

Conclusie

Het scannen van een QR-code om een URL te openen en direct naar een webpagina te navigeren, is een proces dat slechts een paar stappen vereist. Of je nu een QR-code tegenkomt in een app, op een website, of als een afbeelding in je galerij, met de eenvoudige scanmethodes die we in deze blog hebben beschreven, kun je snel en moeiteloos toegang krijgen tot de gewenste informatie. Onthoud dat het scannen van een QR-code met je telefoon een handige en efficiënte manier is om verschillende soorten content te ontdekken en te gebruiken. Met deze kennis ben je nu in staat om QR-codes te gebruiken als een brug tussen de fysieke wereld en de digitale wereld van webpagina’s, en dit allemaal met slechts een paar snelle stappen.

Je eigen digitale
visitekaartje

 • Binnen 2 dagen in huis
 • Jouw eigen design
 • Uitstekend beoordeeld