Ga terug

Automatisch reageren op Google reviews, zo doe je dat!

Automatisch reageren op Google reviews met chat GPT

Goede reviews op je Google bedrijfsprofiel zijn van onschatbare waarde, maar de reacties daarop vanuit jouw als bedrijf kunnen net zo belangrijk zijn. Deze reacties verhogen niet alleen de autoriteit en het vertrouwen in je bedrijf, maar zijn ook cruciaal voor het verbeteren van de zichtbaarheid in zoekresultaten. Actieve betrokkenheid kan namelijk de Google-ranking van je bedrijf verbeteren.

Wanneer de Google reviews binnen stromen, doordat je bijvoorbeeld een Google review kaart gebruikt, kan het handmatig beantwoorden van elke beoordeling echter tijdrovend zijn of worden vergeten. Elke review persoonlijk beantwoorden kost tijd en moeite, wat je ook zou kunnen besteden aan andere belangrijke taken binnen je bedrijf. Gelukkig is er een oplossing: het automatiseren van dit proces met behulp van ChatGPT en Zapier.

google review kaart

Met een Zap (de geautomatiseerde workflows van Zapier) kun je automatisch reageren op Google reviews met behulp van AI. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd, maar zorg je er ook voor dat je reacties consistent en in lijn met de stem van je bedrijf zijn. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je dit kunt doen.

Dit heb je nodig

Voordat je begint met het instellen van je geautomatiseerde reacties op Google reviews, zijn er enkele dingen die je nodig hebt.

1. Een Google My Business-account

Om reacties op Google reviews te automatiseren, moet je een Google My Business-account hebben. Dit account stelt je in staat om je bedrijfsinformatie, openingstijden, foto’s en klantbeoordelingen te beheren. Als je nog geen account hebt, kun je je aanmelden op Google My Business.

2. Een Zapier-account

Zapier is een platform voor workflow-automatisering dat je helpt verschillende apps met elkaar te verbinden en repetitieve taken te automatiseren. Als je nog geen Zapier-account hebt, kun je je gratis aanmelden op Zapier.

3. Een OpenAI-account

Om gebruik te kunnen maken van ChatGPT voor het genereren van reacties, heb je een OpenAI-account nodig. Ga naar OpenAI om je aan te melden. Nadat je je account hebt aangemaakt, moet je ook je account financieren om verzoeken naar de OpenAI API te kunnen sturen. Ga naar het Billing tabblad en klik op ‘Add to Credit Balance’ om je account te financieren.

Dit zijn de drie belangrijkste benodigdheden, als je deze gereed hebt ben je klaar om aan de slag te gaan om geautomatiseerde reacties op Google reviews in te stellen.

Wat is Zapier?

Zapier is een krachtig hulpmiddel voor workflow-automatisering waarmee je je kunt richten op wat echt belangrijk is. Met meer dan 6.000 beschikbare apps kun je complexe automatiseringen bouwen zonder dat je hoeft te programmeren. Hierdoor kun je vervelende en tijdrovende taken uitbesteden en dus veel efficiënter werken.

Zapier zaps

Gebruik Chat-GPT en Zapier om te reageren op Google reviews

Het automatiseren van je reacties op Google reviews biedt een efficiënte en consistente manier om met klanten in contact te blijven. Of het nu gaat om negatieve reviews of positieve reviews, deze aanpak zorgt ervoor dat je altijd snel en professioneel reageert. Hier is hoe het werkt:

Automatiseren met Zapier

Zoals we eerder aangaven is Zapier een platform dat verschillende apps met elkaar verbindt en workflows automatiseert. Door gebruik te maken van Zaps, kun je informatie van de ene app naar de andere sturen zonder handwerk. Voor Google reviews betekent dit dat elke nieuwe review automatisch kan worden opgepikt en verwerkt.

ChatGPT

ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI, is een krachtige tool voor het genereren van natuurlijke taal. Door ChatGPT te integreren met je Zapier-workflows, kun je automatische, mensachtige reacties genereren op Google reviews. Dit zorgt ervoor dat je altijd snel en professioneel reageert, zonder dat je elke reactie handmatig hoeft te schrijven.

Hoe werkt het precies?

Wanneer een klant een nieuwe review op Google plaatst, wordt deze review automatisch door Zapier opgepikt. De review fungeert als een trigger die een reeks geautomatiseerde acties in gang zet. Hier is een overzicht van hoe het proces werkt:

Detectie van nieuwe reviews: Zodra een nieuwe review op je Google My Business-profiel verschijnt, wordt deze door Zapier gedetecteerd. Dit gebeurt real-time, zodat er geen vertraging is tussen het moment van plaatsing en de respons.

Versturen van de review naar ChatGPT: De inhoud van de review, inclusief de naam van de persoon, het commentaar en de beoordeling, wordt vervolgens naar ChatGPT gestuurd. ChatGPT gebruikt deze gegevens om een gepersonaliseerde reactie te genereren.

Genereren van een gepersonaliseerde reactie: Met behulp van een vooraf ingestelde prompt genereert ChatGPT een reactie die specifiek is afgestemd op de inhoud van de review. Deze prompt kan worden aangepast aan de toon en stijl van je bedrijf, zodat de reacties consistent zijn met je merkstem.

Reactie plaatsen: De door ChatGPT gegenereerde reactie wordt automatisch teruggestuurd naar Google My Business, waar deze als reactie op de oorspronkelijke review wordt geplaatst. Dit gebeurt zonder dat je handmatig hoeft in te grijpen, wat tijd bespaart en de efficiëntie verhoogt.

Zo stel je het in

Nu je begrijpt hoe het automatiseren van je reacties op Google reviews werkt, is het tijd om aan de slag te gaan en je eigen geautomatiseerde workflow in te stellen. Volg deze stappen om je Zapier en ChatGPT integratie op te zetten:

1. Maak een gratis account aan op Zapier

Als je nog geen Zapier-account hebt, ga dan naar Zapier en meld je aan. De registratie is eenvoudig en gratis voor basisgebruik.

2. Koppel je Google My Business-account

Na het aanmaken van je Zapier-account, moet je je Google My Business-account koppelen:

 • Log in op Zapier en klik op “Create a Zap”.
 • Zoek naar “Google My Business” en selecteer deze als de trigger-app.
 • Kies “New Review” als trigger-gebeurtenis. Dit betekent dat de Zap wordt geactiveerd wanneer er een nieuwe beoordeling wordt geplaatst.
 • Verbind je Google My Business-account door in te loggen met je Google-gegevens en de nodige toestemmingen te geven.

3. Stel de Google My Business-trigger in

Nadat je je account hebt gekoppeld, moet je de specifieke locatie selecteren die je wilt monitoren voor nieuwe beoordelingen:

 • Selecteer in het veld “Location” de bedrijfslocatie die je wilt monitoren.
 • Klik op “Test Trigger” om ervoor te zorgen dat Zapier een recente review kan vinden. Dit helpt je om te verifiëren dat de trigger correct is ingesteld.

4. Koppel je OpenAI-account

Om gebruik te maken van ChatGPT voor het genereren van reacties, moet je je OpenAI-account koppelen aan Zapier:

 • Ga naar OpenAI en meld je aan als je dat nog niet hebt gedaan.
 • Navigeer naar het tabblad “API keys” in je OpenAI-dashboard.
 • Klik op “+ Create new secret key” om een nieuwe API-sleutel te genereren. Kopieer deze sleutel en bewaar hem op een veilige plaats.

Terug in Zapier:

 • Voeg een actie-stap toe aan je Zap en zoek naar “ChatGPT”. Selecteer deze als de actie-app.
 • Kies “Conversation” als de actie-gebeurtenis.
 • Verbind je OpenAI-account door de gegenereerde API-sleutel in te voeren.

5. Stel de ChatGPT-prompt in

Nu is het tijd om de prompt in te stellen die ChatGPT zal gebruiken om reacties te genereren: In de Zapier-editor, in het veld “User Message”, geef je gedetailleerde instructies aan ChatGPT. Bijvoorbeeld:

Screenshot prompt Chat GPT

Prompt:


Ik heb onlangs de onderstaande review ontvangen op mijn Google Mijn Bedrijf-profiel. Mijn naam is Peter. Reageer op de review als of je mij bent.

Meer details over mijn bedrijf:

Ik ben een automatiseringsadviseur. Ik help klanten om tools zoals Zapier en ChatGPT te gebruiken om hun bedrijf te stroomlijnen en te automatiseren. Ik werk één-op-één met mijn klanten en heb geen team. Houd hiermee rekening en gebruik alleen woorden zoals “ik” en “mij”, nooit “wij” of “ons”.

Je reactie moet kort zijn, niet meer dan 4 zinnen. Alles wat je schrijft, moet in één alinea staan. Onderteken de reactie niet met mijn naam.

Reviewer Name: {Map Reviewer Name from Google My Business Trigger}

Review: {Map Comment from Google My Business Trigger}

Rating: {Map Number Rating from Google My Business Trigger}

 • Selecteer “gpt-4-turbo” als model en laat de overige velden ongewijzigd.

6. Verstuur de reactie naar Google My Business

Nu moet je instellen dat de door ChatGPT gegenereerde reactie wordt teruggestuurd naar Google My Business:

Screenshot reactie plaatsen Google review
 • Voeg een nieuwe actie-stap toe aan je Zap en selecteer “Google My Business” als actie-app.
 • Kies “Create Reply” als actie-gebeurtenis.
 • In het veld “Review Name” selecteer je de variabele “Review Name” uit de Google My Business-trigger.
 • In het veld “Your Reply” selecteer je de variabele “Reply” uit de ChatGPT-actie.

7. Test en activeer je Zap

 • Klik op “Test Step” om te controleren of alles correct werkt. Zorg ervoor dat de gegenereerde reactie naar een echte review wordt gestuurd.
 • Als de test succesvol is, kun je de Zap activeren door op “Turn on Zap” te klikken.
Screenshot Test en activeer zap

Met deze stappen heb je een geautomatiseerde workflow ingesteld die automatisch reageert op Google reviews met behulp van ChatGPT en Zapier. Dit bespaart je tijd, zorgt voor consistente reacties en helpt je om zowel negatieve reviews als positieve reviews snel en professioneel te beantwoorden.

Conclusie

Het automatiseren van je reacties op Google reviews met ChatGPT en Zapier is een slimme manier om tijd te besparen en ervoor te zorgen dat je altijd professioneel en consistent reageert op zowel positieve als negatieve reviews. Door gebruik te maken van deze technologie kun je je klanten sneller bedienen en je online reputatie verbeteren.

Of het nu gaat om een positieve review waarin een klant zijn tevredenheid uitdrukt of een negatieve review waarbij een klant negatieve feedback geeft, je kunt erop vertrouwen dat ChatGPT de juiste toon zal treffen. Dit zorgt ervoor dat je snel kunt reageren op elke slechte review, waardoor je de kans krijgt om problemen op te lossen en de klanttevredenheid te herstellen.

Het automatiseren van je reacties helpt je niet alleen om efficiënter te werken, maar het verbetert ook de manier waarop klanten jouw bedrijf zien. Door snel en adequaat te reageren op elke review, of het nu gaat om negatieve feedback of een positieve review, laat je zien dat je betrokken bent en geeft om je klanten.

Probeer zelf deze geautomatiseerde oplossing en verander de manier waarop je omgaat met Google reviews. Met Zapier en ChatGPT aan je zijde, kun je de klanttevredenheid verhogen en je online aanwezigheid versterken.