Ga terug

Duurzaam ondernemen begint bij je visitekaartje

banner duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Bedrijfsvoering met respect voor het milieu en de maatschappij is belangrijker dan ooit tevoren. Een duurzame onderneming houdt rekening met het afval scheiden, het verantwoord omgaan met grondstoffen, het investeren in duurzame producten en bouwtechnieken. Ook werknemers spelen een belangrijke rol in de duurzame bedrijfsvoering, bijvoorbeeld door het slimmer omgaan met energie en het naleven van de principes van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zelfs de overheid draagt een steentje bij door het stimuleren van duurzame investeringen en het ondersteunen van duurzame initiatieven. Duurzaamheid is een belangrijk aspect van het moderne ondernemen en verdient de nodige aandacht en investeringen. Maar wat hebben visitekaartjes hier nou mee te maken? Wij leggen het je uit.

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een bedrijfsstrategie waarbij ondernemingen rekening houden met de effecten van hun bedrijfsactiviteiten op mens, milieu en maatschappij. Bij MVO gaat het om het vinden van een balans tussen economische, sociale en milieuaspecten. Een belangrijk onderdeel van MVO is duurzaamheid. Bedrijven die duurzaam ondernemen houden rekening met het milieu en de maatschappij bij al hun activiteiten.

Ook bij het bestellen van visitekaartjes kan MVO een rol spelen. Een duurzaam visitekaartje is bijvoorbeeld gemaakt van gerecycled materiaal of is digitaal. Een digitaal visitekaartjes zorgt ervoor dat er minder papier wordt gebruikt en dus minder afval wordt geproduceerd. Dit past perfect bij het idee van duurzaam ondernemen.

Door als ondernemer bewust te kiezen voor een duurzaam visitekaartje en andere duurzame bedrijfspraktijken, draag je bij aan een betere wereld en laat je zien dat je verantwoordelijkheid neemt voor jouw impact op de maatschappij en het milieu.

De nadelen van ouderwetse papieren visitekaartjes

In de digitale wereld waarin we tegenwoordig leven, lijken ouderwetse papieren visitekaartjes steeds meer hun relevantie te verliezen. Er zijn dan ook verschillende nadelen verbonden aan het gebruik van papieren visitekaartjes.

Grote CO2-uitstoot

Een van de grootste nadelen is het feit dat papieren visitekaartjes een negatieve impact kunnen hebben op het milieu. Het gebruik van papier als grondstof zorgt voor een grote CO2-uitstoot en draagt bij aan ontbossing en klimaatverandering. Door over te stappen op digitale visitekaartjes wordt deze negatieve impact sterk verminderd.

Eenvoudig te verliezen of te beschadigen

Daarnaast zijn papieren visitekaartjes ook nog eens makkelijk te verliezen of te beschadigen. Als je ze niet goed opbergt, kunnen ze snel kreukelen, scheuren of verkleuren. Dit kan leiden tot een onprofessionele uitstraling van je bedrijf. Digitale visitekaartjes daarentegen zijn makkelijk op te slaan en te delen via verschillende digitale kanalen zoals email of social media.

Foutgevoelig

Een ander nadeel van papieren visitekaartjes is dat het handmatig invoeren van de informatie op het kaartje tijdrovend en foutgevoelig kan zijn. Als je netwerkt op een evenement en meerdere visitekaartjes hebt ontvangen, kan het veel tijd kosten om alle informatie handmatig in te voeren in je adresboek. Met digitale visitekaartjes is dit probleem verleden tijd, omdat de informatie direct en foutloos in je adresboek wordt opgeslagen.

Kortom, er zijn verschillende nadelen verbonden aan het gebruik van ouderwetse papieren visitekaartjes. Door over te stappen op digitale visitekaartjes kan niet alleen de negatieve impact op het milieu verminderd worden, maar wordt ook het opslaan en delen van contactinformatie makkelijker en efficiƫnter.

De voordelen van digitaal visitekaartje

Een digitaal visitekaartje biedt verschillende voordelen ten opzichte van het traditionele papieren visitekaartje. Een van de grootste voordelen is dat het milieu bespaart wordt. Bij traditionele visitekaartjes wordt er veel papier gebruikt en belanden veel van deze kaartjes uiteindelijk in de prullenbak. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van jou als ondernemer. Door over te stappen op een digitaal visitekaartje, kan veel papier bespaard worden.

Snel te delen

Een ander groot voordeel van digitaal visitekaartje is dat het gemakkelijk en snel gedeeld kan worden. In plaats van een fysiek kaartje uit te delen, kan het visitekaartje eenvoudig via e-mail, WhatsApp of andere digitale kanalen verstuurd worden. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat het visitekaartje altijd binnen handbereik is en niet kwijt kan raken.

Daarnaast biedt een digitaal visitekaartje meer mogelijkheden dan een traditioneel papieren visitekaartje. Zo kan er bijvoorbeeld een directe link naar de website van de onderneming toegevoegd worden, of kan het visitekaartje voorzien worden van een QR-code. Deze is niet alleen makkelijk te scannen, maar biedt ook de mogelijkheid om je visitekaartje te delen tijdens een videogesprek.

Eenvoudig aan te passen

Een ander voordeel van digitaal visitekaartje is dat het gemakkelijk bijgewerkt kan worden. Wanneer er bijvoorbeeld een verandering is in de contactgegevens of het logo van het bedrijf, pas je dit online eenvoudig aan. Bij papieren visitekaartjes is dit niet mogelijk en moeten er nieuwe kaartjes gedrukt worden.

Al met al biedt een digitaal visitekaartje dus vele voordelen ten opzichte van het traditionele papieren visitekaartje. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook handiger in gebruik en het biedt meer mogelijkheden.