Ga terug

Netwerken: hoe doe je dat?

netwerken

Netwerken is een essentiële vaardigheid voor ondernemers. Het opbouwen en onderhouden van sterke professionele relaties kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen, waardevolle connecties en toegang tot waardevolle bronnen en informatie. Netwerken kan echter intimiderend zijn, vooral voor degenen die net beginnen.

In deze blog gaan we dieper in op het belang van netwerken voor ondernemers en geven we enkele tips om dit effectief te doen. Of je nu een doorgewinterde ondernemer bent of net je onderneming van de grond wilt krijgen, er valt altijd iets nieuws te leren als het om netwerken gaat. Laten we dus aan de slag gaan en onderzoeken hoe je als ondernemer een sterk netwerk van professionals kunt creëren.

Wat is netwerken?

Netwerken is het opbouwen en onderhouden van professionele relaties met als doel je carrière of bedrijf vooruit te helpen. Het gaat om het verbinden met andere professionals in je branche, lid worden van professionele organisaties en netwerkevenementen bijwonen, en je bestaande connecties gebruiken om nieuwe te maken.

Netwerken kan persoonlijk of online worden gedaan en kan vele vormen aannemen. Denk hierbij aan het bijwonen van conferenties, lid worden van professionele online community’s, of gewoon contact opnemen met collega’s en experts uit de branche voor advies of introducties.

Waarom is netwerken belangrijk?

Het doel van netwerken is om een sterk netwerk van connecties op te bouwen die waardevolle bronnen, kansen en ondersteuning kunnen bieden tijdens je carrière of zakelijke reis. Een goed gevestigd netwerk kan deuren openen naar nieuwe vacatures, waardevol advies en mentorschap bieden en je toegang geven tot branche-inzichten en kennis. De juiste mensen kennen kan je helpen geloofwaardigheid en zichtbaarheid binnen jouw branche op te bouwen, wat kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen of partnerschappen.

Hoe effectief te netwerken

Effectief netwerken vereist een evenwicht tussen geven en ontvangen. Het is belangrijk om niet alleen naar kansen te zoeken of om gunsten te vragen, maar ook wederzijds voordelige relaties op te bouwen en terug te geven aan je netwerk door jouw eigen kennis en middelen te delen. Hier zijn een paar tips om effectief te netwerken:

Wees authentiek en oprecht: Mensen zullen eerder geneigd zijn om te onthouden en willen werken met personen die oprecht en authentiek zijn. Zorg ook dat je niet te lang van stof ben, presenteer jezelf kort maar krachtig. Bereid een kleine elevator pitch voor bijvoorbeeld.

Wees voorbereid: Doe onderzoek naar de mensen die je gaat ontmoeten en heb een duidelijk idee van wat je met de interactie wilt bereiken.

Follow-up: Bedank mensen nadat je ze hebt ontmoet, zorg ervoor dat je ze een bedank e-mail stuurt. Dit zal helpen om de relatie te verstevigen en de deur te openen voor toekomstige kansen. Verzamel visitekaartjes, zo heb je altijd de juiste contactgegevens van deze persoon.

Bied waarde: zoek naar manieren om anderen in je netwerk te helpen door nuttige bronnen of introducties te delen. Dit zal helpen om wederzijds vertrouwen op te bouwen.

Doorzetten: Een netwerk opbouwen kost tijd en moeite. Raak niet ontmoedigd als je niet onmiddellijk resultaat ziet – blijf jezelf inzetten en relaties opbouwen.

De voordelen van netwerken

Zoals je je misschien wel kunt voorstellen kan netwerken veel voordelen opleveren. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van netwerken:

Mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling

Een sterk netwerk van professionele connecties kan deuren openen naar nieuwe vacatures en je helpen vooruit te komen in je carrière. Je netwerk kan waardevolle aanbevelingen en introducties geven en kan je helpen op de hoogte te blijven van vacatures en kansen binnen je branche.

Toegang tot waardevolle bronnen en informatie

Door te netwerken kun je gebruikmaken van de kennis en expertise van anderen in je vakgebied. Door relaties op te bouwen met professionals die verschillende expertisegebieden hebben, kun je toegang krijgen tot waardevolle bronnen en informatie die je kunnen helpen bij het leren en groeien.

Ondersteuning en mentorschap

Netwerken kan waardevolle ondersteuning en mentorschap bieden van anderen in je vakgebied. Jouw netwerk kan advies en begeleiding bieden en kan dienen als klankbord voor ideeën en uitdagingen waarmee je in je carrière of bedrijf te maken kunt krijgen.

Verhoogde geloofwaardigheid en zichtbaarheid

Het opbouwen van een sterk netwerk kan helpen om je geloofwaardigheid en zichtbaarheid binnen je branche te vergroten. Naarmate je in contact komt met meer professionals en jouw kennis en expertise deelt, wordt je meer erkend als een opinieleider in jouw vakgebied. Dit kan leiden tot nieuwe zakelijke opportuniteiten en partnerschappen.

De voordelen van netwerken

Een professioneel visitekaartje is een belangrijk hulpmiddel bij het netwerken, omdat het anderen een snelle en gemakkelijke manier biedt om toegang te krijgen tot jouw contactgegevens. Tijdens het netwerken ontmoet je in korte tijd veel mensen en kan het moeilijk zijn om ieders naam en contactgegevens te onthouden. Met een digitaal visitekaartje kun je gemakkelijk jouw informatie uitwisselen met anderen en help je je geloofwaardigheid en professionaliteit te vestigen.

Het dient ook als een herinnering aan wie je bent en wat je doet, wat handig kan zijn bij het opvolgen van nieuwe connecties. Een professioneel visitekaartje moet natuurlijk visueel aantrekkelijk zijn en alle relevante contactgegevens bevatten van jou en je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een e-mailadres, telefoonnummer, website, social media kanalen enzovoort. Het is een simpele, maar effectieve tool voor het opbouwen en onderhouden van je professionele netwerk.

Nieuwe contacten onderhouden

Onderhouden van contacten is uiteraard een onmisbaar onderdeel van netwerken. Het opbouwen van deze connecties kost echter wel inspanning en tijd, en het is belangrijk om die connecties te onderhouden om er de meeste waarde uit te halen. Toon oprechte interesse, het is belangrijk dat je een positieve indruk achterlaat. Hier zijn een paar tips voor het onderhouden van deze nieuwe connecties:

Follow-up: Nadat je een nieuw iemand hebt ontmoet, zorg ervoor dat je een bedankbriefje of e-mail stuurt. Dit helpt om de relatie te verstevigen en opent de deur naar toekomstige kansen.

Blijf up-to-date: probeer in contact te blijven met jouw nieuwe connecties, hetzij via e-mail, telefoon, LinkedIn of persoonlijke ontmoetingen. Dit helpt om de relatie actief te houden.

Bied waarde: zoek naar manieren om deze nieuwe connecties te helpen, of het nu gaat om het delen van nuttige bronnen of het introduceren van andere professionals in je netwerk. Dit helpt om wederzijds voordelige relaties op te bouwen.

Wees consistent: Consistentie is de sleutel als het gaat om het onderhouden van nieuwe connecties. Probeer regelmatig contact te houden en wees betrouwbaar als het gaat om het nakomen van toezeggingen.