Ga terug

Wat kun je allemaal met een NFC-chip?

Wat kun je met NFC-chip

De kans dat je al vaker een NFC chip hebt gebruikt of misschien wel dagelijks gebruikt is best realistisch. Near Field Communication, waar het voor staat, wordt namelijk overal om ons heen gebruikt. Maar wat kun je precies allemaal doen met de kleine chip, die vaak niet groter is dan een rijstkorrel?

Wat is NFC?

NFC, of Near Field, Communication, is een manier voor twee apparaten om draadloos met elkaar op korte afstand te communiceren. Met communiceren wordt het uitwisselen van informatie bedoeld. De technologie is een uitbreiding van de bestaande RFID-technologie, ook wel bekend als Radio-Frequency Identification maar met het belangrijke verschil dat het tweerichtingscommunicatie mogelijk maakt. Hierdoor kan een apparaat niet alleen informatie ontvangen, maar ook verzenden.

Lees meer over wat NFC precies is.

Hoe werkt NFC?

NFC is een relatief eenvoudige maar slimme techniek. Wanneer twee apparaten, zoals een mobiel met NFC tag en een pinautomaat, binnen een paar centimeter van elkaar gehouden worden kunnen ze informatie met elkaar uitwisselen. Dit gebeurt automatisch en vrijwel direct, zonder dat je daar iets voor hoeft in te stellen. Door middel van een klein magnetisch veld komt de verbinding tot stand. Omdat de afstand tussen de apparaten zo kort is, is de technologie niet alleen snel maar ook veilig. Dit maakt het ideaal voor betalingen of het delen van informatie die je niet openbaar wilt hebben.

Wat kun je met NFC tags?

Zoals eerder beschreven kan je met een apparaat met NFC informatie uitwisselen. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van waar je het voor wilt gebruiken.

Mobiele betalingen

In het dagelijkse leven zul je het meeste te makken hebben met NFC via je telefoon. Hiermee kan je contactloos betalen. Door je telefoon tegen een pinapparaat te houden kan je in een oogopslag een betaling uitvoeren. Simpele voorbeelden hiervan zijn de Apple Wallet, Google Wallet of je eigen mobiel bankieren app. Nadat je je pinpas hebt gekoppeld aan een van deze apps, kun je makkelijk met je mobiel betalen bij alle pinapparaten die contactloos betalen ondersteunen.

Contactgegevens uitwisselen

De Wizard Card heeft een ingebouwde NFC chip, waardoor je makkelijk jouw contactgegevens naar een telefoon kan versturen. Traditionele papieren visitekaartjes zijn vaak beperkt tot naam, telefoonnummer en e-mail. Met een NFC-chip in je kaartje kun je in een tik al je contactinformatie direct naar de smartphone van iemand anders sturen. Hier kan je al veel meer informatie aan toevoegen, zoals je website en social media profielen. Omdat een NFC visitekaartje van kunststof is en meerdere keren gebruikt kan worden, is het een duurzaam alternatief op zijn papieren tegenhanger.

Openbaar vervoer

Als je met het openbaar vervoer gaat, zal je moeten inchecken. Dit doe je met of een OV-chipkaart of je pinpas, die beiden een NFC chip hebben. Dit maakt het reizen met het OV een stuk makkelijker en sneller, omdat je niet een kaartje hoeft te kopen elke keer dat je in de bus of trein stapt.

Snelle koppelingen

NFC-tags kunnen worden geprogrammeerd om specifieke acties uit te voeren wanneer ze gescand worden. Zo kun je bijvoorbeeld een NFC-tag bij je voordeur plaatsen om je Wi-Fi-netwerkgegevens te delen met bezoekers, of een tag op je bureau om automatisch je telefoon op ‘Niet Storen’ te zetten wanneer je begint met werken.

NFC wordt elke dag weer toegepast in steeds meer oplossingen en de mogelijkheden lijken eindeloos. Van het ontgrendelen van je auto tot het verbdinen van slimme huishoudelijke apparaten met je telefoon of de NFC chip in je reisdocumenten waarmee je gegevens automatisch worden uitgelezen, het zijn maar een paar van de andere voorbeelden die je met een NFC tag kan doen. Deze toepassingen laten in ieder geval zien hoe NFC in veel aspecten van ons dagelijks leven verweven is geraakt en hoe het op meerdere vlakken ons leven makkelijker heeft gemaakt.